خیلی وقت‌ها با خودمون فکر می‌کنیم که اگر VoIP نبود چقدر کارها سخت‌تر انجام می‌شد. از طرفی دیگر دوست داریم بدانیم VoIP تا چه نقطه‌ای ما را هم‌راهی خواهد کرد و آیا می‌توانیم به این سیستم تکیه کنیم یا خیر! پس از شما دعوت می‌کنیم که تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. VoIP در ابتدا در نظر مردمان و حتی برخی متخصصان یک تکنولوژی مبهم به شمار می‌آمد و به همین دلیل شروع ضعیفی داشت و مسیر زیادی طی کرده تا توانست مورد پسند علاقمندان عرصه تکنولوژی و متخصصین مرکز تلفن و مخابرات قرار گیرد. تکنولوژی‌ای که در حال حاضر عملاً به عنوان سیستم تماس صوتی استاندارد در برخی صنایع و حتی کشورها تبدیل شده است. همین‌طور با توجه به هزینه‌های تلفن‌های PSTN (خطوط تلفن عمومی که توسط مخابرات کشورها ارائه می‌شود)، مصرف‌کنندگان و سرمایه‌گذاران VoIP پیوسته در حال افزایش هستند. در واقع بیشتر خطوط تلفن در ایالات متحده بر بستر سوییچ VoIP آماده‌سازی شده و هنوز هم این موضوع برای بسیاری از مردم شناخته شده نیست و حتی تبلیغاتی در این حوزه توسط اپراتورها صورت نگرفته است. در ابتدا VoIP فاقد استانداردها و پروتکل مشترک با دیگر شبکه‌های مخابراتی بود و بیشتر مردم فقط می‌توانستند با دوستانشان در شبکه مخابراتی مشابه تماس صوتی برقرار کنند و به همین دلیل رقابت میان سرویس‌های مختلف نیز معنادار نبود تا زمان پیدایش SIP. حالا برای بیشتر مصرف‌کنندگان زمانی که تماس بر بستر VoIP برقرار شود تفاوتی ندارد که از کدام platform استفاده کنند. SIP با سخت‌افزارهایی که در بخش‌های مختلف پروژه‌ها که به خوبی عمل می‌کردند سازگار است. طی پنج سال گذشته، رشد در صنعت VoIP فوق‌العاده بوده و عملاً در صنعتی شدن ملل و صنایع مختلف نیز تأثیرگذار بوده است. با وجود این که تقاضا برای استفاده از این سیستم روز به روز در حال افزایش است، بسیاری از فروشندگان فعال سعی در ثابت نگه داشتن قیمت پایه دارند. حتی برخی کشورها از بحث‌های خطوط مخابراتی PSTN فراتر می‌روند و تمرکزشان روی استفاده از VoIP است. حالا VoIP ما را با این سوال مواجه می‌کند که صنعت VoIP تا کجا قرار است رشد و پیشرفت داشته باشد؟طبق معمول پیش‌بینی تکنولوژی آینده تفکر سختی است چرا که در آینده متغیرهای زیادی برای بررسی وجود خواهند داشت. به هر حال ما می‌توانیم با بررسی روند پیشرفت VoIP در گذشته و تحقیقات بازار، ایده‌هایی درباره سناریوهای آینده داشته باشیم.


VoIP عملاً جایگزین PSTN خواهد شد. VoIP یقیناً جایگزین مطمئنی برای PTSN (خطوط تلفن شهری) که به عنوان تنها خط ارتباطی جهت مکالمات تلفنی بیشتر نقاط دنیا طی چند دهه آینده خواهد بود و این بحث توسط کارشناسان و متخصصان و آنالیزرهای صنعت پذیرفته شده است. ممکن است در مقایسه با آمریکای شمالی و اروپا، برای آسیا و آفریقا زمان بیشتر نیاز باشد تا VoIP جای مناسب خود را پیدا کند اما واضح است که این صنعت در همه جای دنیا فراگیر خواهد شد. همین‌طور برای اپراتورها هزینه تعمیر و نگهداری ادامه دادن دو شبکه متمایز با اهداف مشترک بسیار زیاد است، پس باید شبکه‌ای را انتخاب کنند که علاوه بر صرفه اقتصادی، با تکنولوژی روز دنیا نیز قابل پیش‌روی باشد. قبل از این که این اتفاقات رخ دهد، بستر لازم جهت گسترش، پشتیبانی و پیشرفت VoIP باید کاملاً آماده شده باشد. حتی امروزه مناطقی در آمریکا وجود دارند که مردم دسترسی به اینترنت پر سرعت ندارند یا هنوز برخی از ساختارها مثل تماس‌های اضطراری که از شبکه VoIP خارج می‌شوند و با مشکل مواجه می‌شوند. این بدان معنی است که هنوز VoIP نمی‌تواند به عنوان شبکه بدون نقص به جای PSTN در شرایط خاص مثل مدیریت بحران و شرایط اورژانسی قرار بگیرد.


آیا VoIP مثل بسیاری از تکنولوژی‌های دیگر، در صنعت موبایل تأثیرگذار است؟ با توجه به این که امروزه تلفن‌های هوشمند (Smart Phones) تأثیرات غیر قابل انکاری در زندگی افراد گذاشتند و امکانات بسیار زیادی را به مصرف‌کنندگان می‌دهند، VoIP نیز جایگاهی در صنعت تلفن‌های هوشمند برای خود باز کرده تا با نصب نرم‌افزار مربوطه در تلفن همراه قادر به ارائه امکانات و خدمات VoIP باشد و مصرف‌کننده بتواند مثل یک تلفن تحت شبکه، از آن استفاده کند و تماس‌های صوتی و تصویری رایگان و با کیفیت (فقط با استفاده از اینترنت و بدون نیاز به پرداخت هزینه اضافه به اپراتور یا مخابرات مربوطه) برقرار کند.

VOIP چیست

با این امکان، سازمان‌ها با استفاده از VoIP و نصب نرم‌افزار مربوطه برای کارمندان سازمان می‌توانند ارتباطی با کیفیت بهتر، سرعت بیشتر و بدون هیچ هزینه‌ای با کارمندان خود برقرار کنند و این موضوع برای ارتباط مدیران سازمان با کارمندان و به ویژه کارمندانی که دائماً در مأموریت هستند و یا به شکل دورکاری با سازمان همکاری می‌کنند بسیار حائز اهمیت می‌باشد.


مقررات و امنیت: بسیاری از کشورها هنوز نمی‌دانند که تنظیمات VoIP بیشتر شبیه به تنظیمات PSTN است یا شبیه به تنظیمات اینترنت و به همین دلیل هنوز مشخص نیست که قوانین و مقررات وضع شده در مورد این سیستم باید بیشتر در حوزه اینترنت باشد یا مخابرات! سازمان‌های بین‌المللی باید تصمیم گیرند که چگونه باید با آینده صنعت VoIP دست و پنجه نرم کنند و علاوه بر این نگرانی‌هایی در مورد حریم شخصی و امنیتی برای سازمان‌ها و مصرف‌کنندگان نیز وجود دارد و سوالات پیاپی در مورد VoIP و بحث قوانین و امنیت وجود دارد و باید به دنبال پاسخ باشند. آن‌چه مشخص است، سرعت بالای رشد این تکنولوژی می‌باشد و سوالات و مسائلی که این پیشرفت در آینده به وجود خواهد آورد. 


منبع: VOIPING