زمانی که بخواهیم روتر تماس‌های ما را به سمت نقاط مختلف ارسال کند باید از Outbound Dial Peerها استفاده کنیم. اما نکته مهمی که به عنوان یک کارشناس سیستم‌های تلفنی VOIP سیسکو باید بدانید این است که برای این که یک تماس وارد روتر شود نیز باید با یک Match ، Dial Peer شود که به آن Inbound Dial Peer گفته می‌شود. به طور کلی برای این که یک تماس هنگام ورود به روتر با یک Match ، Inbound Dial Peer X شود ۵ قانون اصلی وجود دارد که عبارت است از:


  1. Match کردن با شماره گرفته شده (DNIS): در این حالت از کامند Incoming Called-number که می‌تواند در Dial Peer زده شده باشد استفاده می‌شود. (زمانی که این کامند را زیر یک Dial Peer بزنیم، یعنی این Dial Peer شامل کسانی که شماره X را گرفته‌‌اند می‌شود).
  2. Match کردن با Caller ID: در این حالت از کامند Answer-address X که می‌تواند در Dial Peer زده شده باشد استفاده می‌شود. (زمانی که این کامند را زیر یک Dial Peer بزنیم، یعنی این Dial Peer شامل کسانی که caller Id آن‌ها X است می‌شود).
  3. Match کردن با Destination Pattern: در این حالت از کامند Destination Pattern که می‌تواند در Dial Peer زده شده باشد استفاده می‌شود.
  4. Match کردن با Port: در این حالت از کامند Port که می‌تواند در Dial Peer زده شده باشد استفاده می‌شود.
  5. Dial Peer 0: اگر با هیچ یک از موارد فوق Match نشد، تماس با Dial Peer 0 گرفته می‌شود.


نکته: Dial Peer 0 مانند Default Gateway می‌باشد. زمانی که تماس با هیچ یک از موارد فوق Match نشود با Match ، Dial Peer 0 می‌شود. برخی از ویژگی‌های این Dial Peer عبارت است از:

  • پشتیبانی از همه کدک‌ها
  • VAD فعال
  • عدم پشتیبانی از DID
  • عدم پشتیبانی از نرم‌افزار‌های خارجی مانند سیستم IVR
  • اولویت پایین در QOS
  • بروز مشکل در دریافت فکس


حتماً متوجه شده‌اید که در صورتی که تماس با Dial Peer 0 گرفته شود دچار مشکلاتی در سیستم VOIP خواهیم شد. بنابراین در زمان راه‌اندازی سناریو‌ها توجه به Inbound Dial Peer امری مهم و ضروری می‌باشد. حال برای این که مفهوم Inbound Dial Peer در روتر سیسکو را بهتر متوجه شوید، یک مثال مطرح می‌کنیم.

آشنایی با Inbound Dial Peer در روتر سیسکو

همان‌طور که در تصویر فوق مشاهده می‌کنید، به طور کلی ما ۴ Call Leg داریم. Call Leg شماره دو و چهار برای Outbound Dial Peer می‌باشد که در قسمت‌های قبلی در مورد نحوه عملکرد آن‌ها صحبت کردیم اما Call Leg شماره یک و سه می‌تواند نقش inbound Dial Peer در روتر سیسکو را برای ما بازی کند که در ادامه به بررسی این دو می‌پردازیم.

:Call Leg 1

فرض کنید تلفن سمت چپ شماره ۲۵۱۰ را می‌گیرد. روتر اول چگونه این تماس را دریافت می‌کند؟

همان‌طور که مشاهده می‌کنید دو کامند Incoming Called-number و Answer-address در روتر‌ها زده نشده است، بنابراین دو قانون اول نقشی در دریافت تماس ندارند. از آن جایی که تلفن سمت چپ آنالوگ است بنابراین هیچ اطلاعاتی از Caller ID خود ندارد تا با دستور Destination Pattern زده شده در تصویر Match شود، بنابراین قانون سوم هم نقشی در دریافت تماس توسط روتر اول ندارد. اما همان‌طور که مشاهده می‌کنید کامند Port در Dial Peer روتر اول زده شده است. حال به این دلیل که تلفن آنالوگ نیز به پورت ۱/۰/۰ متصل است تماس توسط روتر دریافت می‌شود.

:Call Leg 3

در مرحله دوم تماس تلفن سمت چپ به روتر دوم می‌رسد. با توجه به قوانینی که در مورد Inbound Dial Peer گفتیم تماس با کامند Destination Pattern نوشته شده در Dial Peer موجود در روتر دوم Match شده و توسط Router B دریافت می‌شود.


نکته: اگر یکی از Dial Peerهای نوشته شده در این دو Call Leg را حذف کنیم تماس ما با Dial Peer 0 دریافت می‌شود و احتمالاً شاهد بروز مشکلاتی در سیستم VOIP خود خواهیم بود.


همان‌طور که مشاهده کردید درک مفهوم Inbound Dial Peer در روتر سیسکو در هنگام پیاده‌سازی بسیاری از سناریوهای پیشرفته و بزرگ امری ضروری می‌باشد که عدم آشنایی با آن می‌تواند کارشناسان VOIP را با چالش‌ها و مشکلات متعددی در زمان راه‌اندازی سیستم VOIP رو‌به‌رو کند.


منبع: VOIPING