مزایای استفاده از VOIP:

  • هزینه پایین‌تر: برای یک ارتباط VOIP کامپیوتر به کامپیوتر چیزی به غیر از یک اتصال اینترنتی و یک نرم‌افزار VOIP لازم نیست. خوب ارتباط تقریباً بدون هزینه اضافی ایجاد شد حتی مکالمه هم در چنین شرایطی تقریباً رایگان هست. حالا با گرفتن یک اشتراک از شرکت‌های ارائه دهنده VOIP با هزینه مکالمه ناچیز می‌توان با همه شبکه‌های مخابراتی دیگر ارتباط داشت. راه‌اندازی یک PBX خصوصی نیز نیاز به هزینه گزافی ندارد داشتن یک سرور معمولی کار را راه می‌اندازد.
  • مالیات پایین‌تر: از آن‌جایی که مکالمه شما از طریق اینترنت انجام می‌شود در نتیجه دولت نمی‌تواند نظارتی بر میزان مکالمه شما داشته باشد و فقط مالیات ناچیزی بابت سرویس اینترنت پرداخت می‌شود.
  • قابلیت جابجایی: برخلاف سیستم‌های قدیمی (PSTN) در VOIP فاصله و محل قرارگیری اهمیتی ندارد، تماس‌ها غالباً از طریق اینترنت انجام می‌شود در نتیجه فاصله فیزیکی ۱۰،۰۰۰ کیلومتری با فاصله ۱۰ کیلومتری تفاوت چندانی ندارد. از طرفی با داشتن یک اکانت VOIP محدودیتی در محل فیزیکی شما وجود ندارد هر جا که باشید با آن اکانت به شبکه VOIP وصل خواهید شد.
  • بدون کابل‌کشی اضافی: همه ارتباط‌ها در VOIP غالباً از طریق اینترنت است. پس کابل‌کشی اضافی نخواهیم داشت. پس در نتیجه هزینه اضافی نداریم.
  • امکانات: سرویس VOIP امکانات گسترده‌ای را در اختیار شما قرار می‌دهد. برعکس خطوط PSTN که فقط چند امکان ساده مثل صوت و فکس دارد، با VOIP تقریباً هرکاری که در IT قابل انجام است را می‌توان انجام داد از ارسال صدا و تصویر و پیام‌های صوتی و متنی گرفته تا ارسال فایل‌های کامپیوتری و به اشتراک‌گذاری صفحه دسکتاپ حتی در زمینه تلفن خانه‌های خصوصی سیستم‌های مبتنی بر VOIP امکانات و قابلیت‌های بی‌شماری دارند که قابل گسترش نیز می‌باشد.
  • انعطاف‌پذیری: با داشتن یک مبدل VOIP یا یک ATA هر جا که بروید با یک تلفن عادی شما می‌توانید به شبکه VOIP مورد نظر البته با  اکانت مربوطه وصل شوید.
  • ویدئو کنفرانس: VOIP با استفاده بهینه از پهنای باند می‌تواند یک سرویس کنفرانس تصویری با هزینه‌ای پایین را برای ما به ارمغان بیاورد، چیزی که با تجهیزات غیر VOIP هزینه نسبتاً بیشتری خواهد داشت.

 

معایب سیستم VOIP:

  •  خارج از سرویس بودن در هنگام قطع شدن برق: بر خلاف خطوط PSTN در قطع شدن برق سرویس VOIP نیز قطع خواهد شد. در نتیجه برای قابل اطمینان شدن سیستم نیاز به تأمین برق اضطراری خواهیم داشت.
  • تماس‌های اورژانسی: در خطوط PSTN تماس‌های اورژانسی به نزدیکترین مرکز تماس وصل می‌شود ولی در VOIP چون محل تماس گیرنده مشخص نیست و تماس از طریق اینترنت انجام شده این امکان وجود ندارد و این موضوع سبب تأخیر در انجام عملیات اورژانسی خواهد شد.
  • قابلیت اطمینان: تماس‌ها در VOIP از طریق اینترنت یا اینترانت انجام می‌شوند در نتیجه افت و خیز پهنای باند که امری عادی است باعث نوسان در کیفیت و کمیت سرویس خواهد شد.
  • کیفیت صدا در VOIP: کیفیت صدا در VOIP در حالتی که همه چیز خوب باشد عالی است ولی این به مسائلی از قبیل: پهنای باند، کیفیت تجهیزات، ارائه دهنده سرویس، مقصد تماس و فاکتورهای دیگر بستگی دارد و در صورت ضعف در یکی از گزینه‌ها امکان افت کیفیت صدا بالا خواهد بود.
  • امنیت: آخرین گزینه در این لیست مسأله امنیت است البته نقاط ضعف دیگری نیز شاید وجود داشته باشد. مثل سرویس‌های دیگر در VOIP نیز مسأله حفره‌ها و حمله‌های اینترنتی وجود دارد، که عبارت است از: سرقت‌های هویتی و سرویسی، ویروس‌ها و بدافزارها، حمله‌هایی از قبیل: DOS, spamming, tampering و phishing.

منبع: VOIPIRAN